Tilstandsrapporten er vigtig i huskøbet
Tilstandsrapporten. Mange har hørt om dem, nogle forstår hvad den handler om, flere har en formodning.
Men taget i betragtning, hvor vigtig en tilstandsrapport er – eller burde være – i et hvert huskøb, er det faktisk lidt ærgerligt, at alle ikke er helt med på, hvad en tilstandsrapport indebærer – og måske endnu vigtigere, hvad rapporten ikke indebærer.
Hvis du skal købe eller sælge hus i Odsherred, kan du med fordel finde en anerkendt byggesagkyndig, der kan udarbejde en troværdig tilstandsrapport, der opfylder alle gældende krav i diverse love og regler. Se for eksempel dette link: https://www.kelstrupgaard.dk/tilstandsrapporter.aspx
Hvis man skal have en ejerskifteforsikring, skal sælger have lavet en tilstandsrapport, der klargøre, hvilke eventuelle problemer eller skader der på på huset.
Der er ikke tilstandsrapporter på lejligheder.
Afgørende for trygt huskøb
En tilstandsrapport var i gamle dage inddelt i såkaldte k 1, k 2 og k 3, men er i dag justeret, så der i stede er tale om såkaldte grønne, gule og røde skader eller problemer, som indikerer, hvor alvorlige problemer, der er tale om. Og om det er noget, der kan medføre øvrige skader på huset, hvis det ikke bliver løst eller taget hånd om inden for kort tid.
Byggereglementet er stort og kompleks og der er mange krav og regler i forhold til korrekt tilstandsrapport, og hvordan tingene skal udfyldes. Derfor er det kun såkaldte autoriserede byggesagkyndige og lignende, der kan lave korrekte og anerkendte tilstandsrapporter.
Det er sælger og købers garant for, at man kan stole på rapporten. Det skal dog også tilføjes, at en rapport over tilstanden på et hus ikke er en uudtømmelige liste, da den byggesagkyndige ikke kan eller skal fjerne eksempelvis materialer for at tjekke indvendige konstruktioner i for eksempel skunke og på tag.
Derfor kan der altså godt gemme sig skader, som ikke står opført i en tilstandsrapport.