Kloakarbejde blev opfundet, glemt – og husket igen!
Bliver du nogle gange overrasket over, hvor meget man vidste i det gamle romerrige?
Hvor kloge de gærske filosoffer egentlig var?
Og bliver du imponeret over, hvordan nogle opfindelsers første udgaver kan spores tilbage flere tusinde år til samfund, der ikke eksisterer længere?
Så vil du måske også tabe kæben over at finde ud af, at det ikke var fordi, man var doven, at man ikke udviklerede lidt hurtigere på disse opfindelser, så man – alt taget i betragtning – ikke er kommet videre med forbedring af disse opfindelser siden da.
Bevares, nogle ting kan ikke forbedres, men nogle ting tager det tid at udvikle på, og man får hele tiden nå viden om den slags, som man bygger videre på.
Så hvorfor kom man ikke videre lidt hurtigere?
Jo, den viden gik faktisk i glemmebogen!
Kloakarbejde skulle blandt andet genopdages
Du kan takke sådan en ting som kloakarbejde i Frederikshavn, både hvis du arbejder med den slags eller sætter pris på, at der er kloakering i byen, hvilket er forventeligt nu om dage i moderne samfund, at romerne opfandt kloaksystemet.
Det er rigtigt. De gamle romerne indså det smarte i at lade spildevandet, afføring med videre blive ledt ud af Rom og ud for bymuren og ud i den nærliggende flod.
Godtaget, det er stadig ikke så sundt taget i betragtning af, hvordan vi gør tingene nu om dage med kloaksystemet, men det var banebrydende dengang.
Så forsvandt romerriget, og al den viden forsvandt for først at blive gravet frem igen ved oplysningstiden, hvor man så skulle starte forfra.
Fra at have boet i store, sammenhængende samfund i blandt andet dele af England, hvor tingene var bygget af solidt materiale, gik man næsten tilbage til at bo i træhuse.
Der er en grund til, at vi kalder det den mørke middelalder.