Murerfagets historie i Danmark

08 januar 2020 Lotte_Hindsberg

I dag er murerfaget en så integreret del af Danmarks erhvervsliv, at ingen rigtig længere tænker over, at sådan har det ikke altid været. 

Murerfaget kom til Danmark i 1100 tallet fra de sydlige lande. Det var metoden om at lave sten i brændt ler og behovet for at bygge store flotte kirker til ære for den kristne gud, der i starten fik gang i murerfaget. En af de allerførste kirker der i Danmark er bygget i tegl, er Sct. Bernt i Ringsted, der blev indviet i 1170. Det var Valdemar den store, der havde bestilt opførelsen af kirken i tegl og ikke som normalt i træ. 

Arbejdsfordeling

I starten var arbejdet fordel imellem håndværkere, munke og murer, men i middelalderen kom det til uenighed om, hvem der gjorde hvad. Enden blev at munkene holdt sig til bønner og det religiøse og håndværkere om andre former for håndværk. Dermed var vejen banet for det vi i dag kender som murerfaget. Som f.eks. som hos https://www.mols2talbyg.dk/

I middelalderen og helt frem til nytiden, var det almindelig overtro at murerne besad hemmelige kræfter, fordi de kunne bygge så store bygningsværker, der næsten nåede helt op til himlen og dermed gud. Et af nutidens store kirker der er bygget med dette i tankerne er Grundvig Kirken i Nordvest der er bygget i perioden 1920-40.

Murerfagets fremmarch

I takt med at kirken fik mere og mere tag i den danske befolkning steg også efterspørgselen efter murernes kunnen. Samtidig viste det sig at Danmark var rigt på ler så snart blev det almindeligt at bygge andre bygninger og huse i tegl. I dag er der kommet en masse nye metoder til inden for murerfaget, men der er mange der ønsker at de gamle murermetoder og traditioner bevares og ikke glemmes og murerfaget arbejder aktivt for, at metoderne ikke forsvinder og glemmes. 

Flere Nyheder